27 June 2012

Bucuresti 1979 x 16

Saisprezece poze din Bucuresti in decembrie 1979. Incepand cu 1979 se importau doua modele noi de masina - Lada 2101, si Skoda 120. Primele exemplare sun deja vizibile in aceste poze. Din nou, de interes este - in poza de langa Universitate - Dacia 1100 cu patru faruri, posibil un rarisim 1100S. In fundal, se vad unele masini occidentala care nu au fost importate oficial: Opel Rekord, Ford Taunus, Volvo 240, si, cel mai surprinzator, BMW seria 3. Bucurestiul arata gri si pustiu. Fata de imaginile surprinse cu cativa ani in urma, nu arata ca un oras prosper. Poate din aceasta cauza, si tinand in cont faptul ca nu prea mai veneau turisti straini, incapand cu aceata perioada pozele cu Bucuresti devin din ce in ce mai rare.
Sixteen pictures of Bucharest from December 1979. From 1979 two new models of car were imported - Lada 2101 and Skoda 120. The first examples can already be seen. Of further interest are the four-headlighted Dacia 1100 - possibly an ultra-rare 1100S - near the University. A few Western cars which would not have been imported officially can be seen: Opel Rekord, Ford Taunus, Volvo 240 and, most surprisingly, a BMW 3-Series. When compared to pictures taken just a few years earlier, Bucharest seems dull and grey, not at all propserous. Perhaps for this reason, as well as the decline in tourism from the West, from this period onwards photos of Bucharest become much rarer.

6 comments:

  1. Superbe poze!

    ReplyDelete
  2. As avea citeva observatii:

    1. S-ar putea sa gresesc, dar, din cite stiu eu, atit Lada 1500 (asa se numea varianta pentru export), cit si Skoda 120, au fost importate incepind cu 1978. Parintii mei au avut o Skoda 120L alba, cumparata la mina a doua, fabricata in 1978.

    2. E adevarat ca, in aceste poze, Bucurestiul arata oarecum gri si pustiu, dar sa nu uitam ca... era iarna. De aceea soarele lipseste din aceste fotografii si strazile nu sint prea populate.

    3. Ai pus o poza de doua ori (cea cu troleibuzul in care pasagerii se inghesuie ca sardelele).

    4. Pozele sint SPLENDIDE! Ca toate pozele de acest gen postate de tine, dau senzatia de intoarcere in timp. Imi aduc si azi aminte de TV-urile cu inscriptia "Transcom" si de autobuzele Ikarus rosii. Ce nostalgie! Nostalgia copilariei... In aceste poze, este surprinsa clipa trecatoare, ca in tablourile impresionistilor. Intr-una din poze, un TV alb semnalizeaza dreapta, in alta, e surprins un troleibuz cu oamenii utindu-se pe ferestre (citi dintre ei or mai fi in viata?), intr-o alta poza, un barbat discuta cu un altul si ii arata ceva cu degetul, in fotografia cu Fordul Taunus, strada e in lucru etc., etc., etc... Clipa... Trecerea timpului... Ce nostalgie! Fermecator!

    Inca o data te felicit pentru blogul tau si iti multumesc pentru aceste poze SUPERBE! In decembrie 1979 eu aveam o luna si ceva. Imbatrinim, imbatrinim...

    ReplyDelete
  3. O observaţie: probabil că acea Mini neagră de pe cartea postală ilustrată cu hotelul Athénée Palace este acceaşi de pe poza lui Willy Pragher (făcută cam în ceeaşi epocă, prin 1971...): pobabil că proprietarul o parca de obicei acolo...

    ReplyDelete
  4. Mii de scuze, am postat aici (din greşeală...)un comentariu care se referea la subiectul precedent, unde era vorba (şi erau poze) cu Mini...

    ReplyDelete
  5. am si eu o observatie :) a doua imagine e intoarsa in oglinda?

    ReplyDelete