29 January 2014

Dacia 1410 lui Nicu Ceausescu? / Nicu Ceausescu's Dacia 1410?

Recent a aparut pe un site romanesc da vanzari o Dacie 1410 care ar fi apartinut lui Nicu Ceausescu. Anuntul arata o Dacia destul de prapadita, dintr-o serie destul de rara: ultima serie care inca era pe vechiul plafon de 1300, cu aerisirea stil vechi, dar cu botul si spatele in stilul Daciilor de serie din perioada 1985-1992. Aceste modele - din care unul apare in filmul "Raliul"(1984) - au fost destinate pentru export, ajungand, printre altele, in RFG si Canada. Busonul de alimentare deasupra aripii stanga-spate, si semnalizatoarele montate pe aripi, dovedesc ca e vorba de o Dacie destinata pentru Canada, cum se vede in poza 5, care arata o Dacie din aceste serii. Culoarea (daca e originala) e, din nou, neobisnuita pentru epoca. Putem constata ca e vorba de o Dacie destul de speciala.

Aici ne ivim de doua probleme. Prima, vanzatorul a vrut sa dovedeasca primul proprietar prin postand carta de identitate. Iese ca Dacia fusese inmatriculata pe numarul 1-B-188 - foarte bine - iar proprietarul este un "Ceausescu Nicu" nascut pe 17 februarie 1948. Dar nu Nicu, ci fratele sau Valentin, fusese nascut pe acea data. Iar in anii 80, niciunul din ei nu locuia in vila de pe Primverii: Nicu era pe Cosmonautului, Valentin pe Brincutei si apoi Batistei. Deci raman cateva dubii asupra autenticitatii. Desigur, este posibil ca, in confuzia postdecembrista, sa se fi strecurat unele greseli pe C.I.V...

A doua problema: pretul. Se cere 10,000 Euro pentru ce este o Dacie - desi una rara - intr-o stare precara. Chiar cu provenienta Ceausestilor, e cu un 0 prea mult. Ca fapt de referinta, recent se vindea o Dacie similara (pozele 6,7) cu 2500 lei (550 Eur), iar un 1301 veritabil cu 2000 lei (440). Ambele in stare de circulatie.

E fantastic ca a supravieutit o Dacie cu istorie interesanta. Dar nu asa salvam istoria!

Recently, on a Romania site there has appeared a Dacia 1410 purporting to be Nicu Ceausescu's old car. The ad shows a fairly tired Dacia from a rare series: the last to use the old 1300 bodyshell, but with the front and back of the normal Dacias of 1985-1992. These models - one of which appeared in the 1984 film "The Rally" - were destined for export, notably in West Germany and Canada. The fuel filler on the wing shows this to be a Canada model, as shown in photo 5. The colour, if it is original, is also very unusual for the year. So it's a special car.

But there are two problems. First, the owner wanted to show the car's authenticity; so he posted the car's ID paper. The former plate is 1-B-188 - which is the kind of small number to have been issued to a senior Communist - and the owner is a "Ceausescu Nicu" born on 17 February 1948. But Nicu wasn't born on that date: that was his brother Valentin. And, in the 80s, neither lived in the Ceausescu villa on Primaverii street: Nicu was on Cosmonautului street and Valentin on Brancutei street, then Batistei street. So there are doubts as to authenticity. Of course, it's entirely possible that mistakes were made in the post-revolutionary confusion...

The second problem is the price. The seller wants 10,000 Euros for what is essentially a knackered Dacia, albeit a rare one. Even with the Ceausescu provenance, it's ten times too much. By comparison a very similar Dacia was recently for sale for 2500 lei (550 Euros), and a real 1301 for 200 lei (440 Euros) - both in running order.

I'm delighted that a special-order Dacia survives. But this isn't how to save history!





 
 

7 comments:

  1. Tinand cost ca masina tatalui (prima 1100 fabricata) s-a dat cu doar 2000 usd in stare noua ( e drept la inceputul anilor 90) e evident ca nimeni n-o sa plateasca mai mult de 50% peste pretul real al masinii pentru istoria ei.

    ReplyDelete
  2. In anii '80, in talon trebuia trecuta adresa garajului si locul de munca a-l persoanei ce detinea vehicolul. Putea deci, sa fie corecta adresa din Primaverii si Nicu Ceausescu sa locuiasca la alta adresa. Iar in privinta anului de nastere Nicu a murit in 1996. Probabil de o ruda din familia lui a incurcat data nasteri cu a fratelui sau Valentin.in momentul cand a fost facuta cartea de indentitate a vehicolului in anul 1997.
    DAN

    ReplyDelete
  3. Nicu Ceausescu conducea prin 85 - 86 un Renault 16 ,
    unul dintr-o lunga serie de Renault 16 avute

    ReplyDelete
  4. Sa fim seriosi! Asemenea model era unul frecvent intalnit in Romania acelor ani.Sa nu uite cei care au trait acele vremuri ca la export se refuzau sute de masini(in Canada era numita PACOSTEA PE 4 ROTI).Orice ambitios al timpului putea(daca avea la dispozitie 100 000-120 000 de lei)sa si comande culoarea.Aviz celor tineri: aconto-ul depus la CEC era de 70 000 de lei.
    Ramane un mister coincidenta numelui(personal l am vazut prin 1988 pe Nicu Ceausescu conducand un Ford Escort decapotabil,cu numarul 2-B-... nu mai retin. Deci e greu de crezut ca s ar fi "murdarit"cu o Dacie

    ReplyDelete
  5. Chiar daca Nicu at fi avut vreo legatura cu masina asta, pretul e ridicol. As plati $2000-3000 pe masina in care l-au prins pe Ceausescu pe drumul catre Targoviste, dar unei Dacii 1310 pe care cica ar fi atins-o Nicu vreodata nu-i atribui vreo valoare speciala. Vorba lui Adrian de mai sus, ma indoiesc ca tov. Nicu chiar a condus masina asta macar o data. El mergea cu masini de fite nu cu Dacii de amarasteni.

    ReplyDelete
  6. Poza este un fals grosolan. Pe fiul lui Ceausescu il chema Ceausescu Nicolae (ca pe tatal sau). Nicu i se spunea in popor.

    ReplyDelete
  7. Recent am gasit un document care confirma ca in februarie 1990 era intr-adevar o Dacie 1410 din primele serii, inmatriculata sub numele lui Nicu, nr 1 B 188. Pe langa un Mitsubishi, 1 B 3342.

    ReplyDelete