13 September 2010

GAZ M20 Pobeda

Cea mai des importata masina in Romania anilor 50. Costa 75,000 lei, dar foarte putini au cuparata asa ceva ca masina particulara, fiind vorba de o perioada unde orice bun burghez era vazut cu mare suspiciune. Putine au supravietuit, cel mai bun exemplar fiind un model 4x4 in Bucuresti. La Piatra Neamt inca mai circula (e frept, foarte rar) un exemplar nerestaurat. Restul sunt cam in stare de epava si nu cred sa existe mai mult de 20.

Cateva poze de epoca, pre 1966...The most often imported car in 1950s Romania, the Pobeda as freely available for sale at 75,00 let, although few found their way into private hands, such bourgeois goods being regarded as deeply suspicious. A handful survive, the best being a 4x4 version in Bucharest. There is also an old man in Piatra Neamt who uses his as his only car, about twice a year. The rest are in terrible condition; I do not think there are more than about 20 left.

Some pre-1966 photos...

10 comments:

 1. foarte interesant. Chiar ma intrebam daca mai exista prin Ro aceasta masina. E una din preferatele mele dintre "comuniste". O mai vedeam in copilarie, in anii 90, dar poate era doar Warszawa si nu le deosebeam.
  Eu exact azi am prezentat-o in colectia mea de machete auto:
  http://miniauto.ro/forum/index.php?topic=11058.msg89842#msg89842
  Va urma si pe blog.

  ReplyDelete
 2. Mai exista dar foarte putine si majoritatea in stare foarte precara. Exista si un exemplar frumos galbui inscris in Retromobil, am vazut masina in 2009 dar nu stiu exact daca e Pobeda sau Warszawa, avand repere de amandoua... In viitor o sa pun si poze cu exemplare care au supravietuit.

  ReplyDelete
 3. eu detin o pobeda se afla in satu mare intro stare destul de buna daca doreste cineva poze sau informatii dede_georgica@yahoo.com sau 0751023411 NU ESTE DE VANZARE!!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Asta e masina :D
   http://1300.3xforum.ro/post/25/1/O_Rusoaica_ratacita_in_SATU_MARE_GAZ_M_20_POBEDA/

   Delete
 4. Frumoase masini, pacat ca nu prea le-au prea pastrat romanii...

  ReplyDelete
 5. Masina din SM e o baza ff buna pentru restuarare, am vazut ca ai si niste Dacii frumoase: spor la treaba!

  ReplyDelete
 6. se lucreaza la pobeda proiectul a inceput, in limita timpului, vreau sa iasa ceva frumos. am 2 dacii mersii de aprecieri

  ReplyDelete
 7. cam cat valoreaza o warszawa

  ReplyDelete
 8. Buna ziua,


  Va contactez pe aceasta cale, in legatura cu imaginile de pe blogul volganeagra.ro ( http://volganeagra.blogspot.ro/).
  As dori sa stiu daca detineti drepturi de autor pentru acestea sau daca ma puteti ajuta cu o sursa care sa imi permita obtinerea lor.
  Va atasez mai jos link-urile catre articolele la imaginile carora fac referire:
  http://volganeagra.blogspot.ro/2010/09/gaz-m20-pobeda.html
  http://volganeagra.blogspot.ro/2010/11/dacia-1300-ls-1978-252km.html

  Intrucat imaginile ar urma sa fie folosite in crearea unor materiale promotionale pentru un eveniment privat, atat formatul cat si calitatea imaginilor trebuie sa fie unele care sa permita acest lucru.


  Astept raspunsul dumneavoastra,
  Ioana–Andreea Botan
  E-mail: botan_ioana@yahoo.com

  ReplyDelete
 9. Din pacate nu detin drepturi de autor, insa pozele, mai ales cele cu Dacia 1300LS, sunt in libera circulatie pe net.

  ReplyDelete