12 October 2014

O masina importanta de vanzare / An important vehicle for sale

Importanta? Da. E vorba de o Dacie 1304 "papuc" din primele serii, cu masca la faruri subtire, an fabricatie 1985. Daca nu e ultima din tara, e clar printre ultimele. N-am vazut asa ceva pe sosea de aproape zece ani. De vanzare in judetul Bihor pentru suma de 1000 lei. O restaurare va costa mult mai mult.

Nu e deloc "importanta" cum e "important" un Porsche, Jaguar sau Ferrari vechi - toate treii fiind din ce in ce mai comune la paradele romanesti de masini de epoca. Dar cine va cumpara acest exemplar, si l-ar restaura ca la carte, se va mandri cu o masina mult mai rara decat vreun Porsche, Jaguar sau Ferrari. Desigur, e mult mai putin impresionanta. Dar (parerea mea), raritatea ei inseamna ca e un vehicul mult mai important!

Important? Yes. This is a Dacia 1304 pick-up from the first few built, with the "thin" headlamps, made in 1985. If it's not the very last survivor, i's among them. I haven't seen one on the road for almost ten years. It's for sale in Bihor for 1000 lei. (a few hundred Euro). A restoration will cost much more.

It's not "important" in the same way that old Porsches, Jags or Ferraris are - all of which are increasingly regular sights at Romanian classic car shows. But whoever buys this, and restores it properly, will be the proud owner of something much rarer. Much less impressive, too, admittedly - but, in my book at least, its rarity makes it a very important vehicle.


6 comments:

  1. In afara de masca subtire,nicio diferenta.Masina e adusa din Ungaria,dupa cate bag de seama(are banda aceea neagra de jur imprejurul benei.cu agatatori pentru prelata). Parerea mea,insa,e ca ar fi o extravaganta inutila sa fie restaurata.Pentru CE? Nu are nimic deosebit sau rar,cu exceptia faptului ca da!,circula din ce in ce mai putine pe drumurile noastre,din cauza uzurii si a faptului ca sunt "vanate" de cei de la RAR.Sper ca n am suparat pe nimeni cu parerea mea.

    ReplyDelete
  2. Nicio suparare! "Nu are nimic deosebit" - absolut corect. "Nu are nimic rar" - faptul ca nu mai exista asa ceva pe sosele (cand ati mai vazut una cu masca subtire?) inseamna raritate. E trist ca pe a ajuns o masina autohtona sa fie mai rara pe soselele romanesti decat un Aston Martin.

    ReplyDelete
  3. Combinatia capota faruri nu e corecta, ceva e ciudat la masina asta

    ReplyDelete
  4. Combinatia capota faruri nu e corecta, ceva e ciudat la masina asta

    ReplyDelete
  5. Intr-adevar, capota e post 89 ... Saraca a fost muncita din greu. Partea buna este ca au fost salvate cateva 1304-uri si mai vechi.

    ReplyDelete
  6. Nici mie nu mi se pare ca ar avea ceva deosebit aceasta masina.

    ReplyDelete