20 March 2023

Micro-automobilul M.R. 1957 / The M.R. 1957 minicar

Imagini preluate din filmele din arhiva Sahia, prezentand mini-automobilul M.R. 1957, construit in orasul Stalin in 1957, de catre inginerul Radu Manicatide cu ajutorul unui colectiv de la uzina de reparat material volant. 

Consumul e de 3-4l /100km, cu o viteza maxima de 60-70 km/h. Motor moocilindric, in doi timpi, racit cu aer si cu o putere de 5.5CP. Cantarind 170kg, e o masina extrem de utilitara, nu mult peste o motocicleta cu atas si sub nivelul masinilor interbelice care inca circulau. Totusi, ca una din primele tentative de a construi asa ceva in tara, isi are un loc important in istoria auto din Romania.











A set of screenshots from the Sahia archives showing the M.R. minicar built in Stalin (now Brasov) in 1957 by the engineer Radu Manicatide working with a team from the local plane repair factory.

The engine was a two-stroke single cylinder model developing 5.5hp, taking the car to a top speed of 60-70 kph and giving a fuel consumption of up to 80mph. Clearly, with its 170kg kerb weight, this was a very simple car, barely above the level of a motorcycle and sidecar and below the pre-war models still existing. However, as one of the first attempts to build a vehicle in Communist Romania, it has an important part in Romania's automotive history. 

11 comments:

  1. Interesant numarul de inmatriculare, "OS" adica Orasul Stalin, presupun.

    ReplyDelete
  2. Cat potfi de frumoase modelele respective.

    ReplyDelete
  3. Thank you for being a hub of practical knowledge and wisdom.

    ReplyDelete
  4. Vreau doar ca lumea întreagă să știe despre acest vrăjitor pe care l-am întâlnit cu ceva timp în urmă, nu pot spune tot ce a făcut pentru mine. soțul meu m-a părăsit acum 4 ani cu copiii mei. Navigam pe internet când am întâlnit online mărturia acestui om minunat, am decis să o încerc și soțul meu s-a întors acum și suntem din nou fericiți nu pot pune tot ce m-a ajutat în scris, tot ce pot spune este că vă mulțumesc foarte mult, sunt foarte fericit și m-a asigurat că face multă magie, inclusiv

    Vraja dragostei
    Vraja de putere
    Vraja de succes
    Soarta sarcinii
    Vraja căsătoriei
    vrajă pentru un loc de muncă bine plătit
    Vrajă de protecție
    vrajă pentru a câștiga un proces judiciar
    vraja de noroc etc.

    Dacă aveți nevoie de ajutorul vrăjitorului Dr. Ajayi, contactați-l pe această adresă de e-mail (drajayi1990@gmail.com) sau adăugați-l pe whatsapp +2347084887094 și discutați problema dvs. cu el. Este un om bun și îi voi fi mereu recunoscător.

    ReplyDelete
  5. Daca vei avea nevoie de servicii car se poate de avantajoase de inchirieri auto otopeni compania noastra va ofera de fiecare data servicii de cea mai buna calitate fara limita de km si garantie

    ReplyDelete