29 October 2012

Camionul primariei Buzau, 1942 / Buzau municipal lorry, 1942

Aceasta poza, facuta in fata conacului de la Candesti in 1942, surprinde un camion International apartinand orasului Buzau, probabil folosit la recolta. Modelul este un seria D, fabricat intre 1937 si 1940. Astazi International e marca extincta in Romania, totusi este o legatura, modelul KR11 fiind inspiratia pentru ZiS-150, care la randul lui a fost inspriatia pentru SR-101 romanesc. Aproape sigur acest exemplar buzoian ar fi fost rechizionat pentru razboi. Astazi, camiona antebelice in Romania sunt extrem de rare - cateva Opeluri si Forduri, camionele de la muzeul Leonida, un Fiat la dl Filipciuc care banuiesc ca e de fapt o berlina traforata, si un Chevrolet 1941. Conacul a avut o soarta mai norocoasa si, fapt rarisim, e in stare decenta si astazi.

This photo, taken in front of the manor house at Candesti in 1942, shows an International truck, probably helping with the harvest. The model is a series D, made between 1937 and 1940. Today there are no more Internationals in Romania, although there is some sort of a link, the International KR11 being the inspiration for the Soviet ZiS-150 truck, which in turn inspired the Romanian SR-101. This particular lorry would almost definitely have been confiscated for wartime use. Today, pre-war commercial vehicles are extremely rare in Romania - a handful of Fords and Opels, the lorries in the Leonida museum, a Fiat in the Filipciuc yard which I suspect was modified from a sedan, and a 1941 Chevrolet. The manor house had a luckier escape and, very surprisingly, still exists in reasonable condition.

2 comments:

  1. Un arc frumos peste timp, pentru ca tot International face si MRAP (mine-resisting ambush protected)-urile pe care le foloseste chiar acum Armata Romana in Afghanistan. :)

    ReplyDelete
  2. Nu-mi vine in minte decat camionul ala care zace-n camp, pe DN1, in dreptul motelului Hanul Romanesc, de atatia amar de ani. A avut afis pe el "de vanzare" si cam atat, l-a spalacit ploaia. Nu stiu marca, nu ma risc sa spun ce ar fi :)

    ReplyDelete