30 April 2013

Jaguar Mk IX ... in Romania

O poza simpla, din Suceava, din 1968, cu o masina cu o forma ciudata si rotunda, clar nu din spatiul sovietic. Surpriza surpriza, e un Jaguar Mk IX! Aceste masini, produse intre 1959 si 1961, erau destul de similare cu Jaguar Mk VIII, dar aveau trapa ca standard. (Deci nu e exclus sa fie un Mk VIII cu trapa). Greu de spus ce cauta in Suceava anilor 60. Posibil era o fosta masina diplomatica, posibil era o masina straina in trecere. Poza 3 arata un Mk VIII pe litoralul Marii Negre, si ea cu o istorie neclara. Din anii 60 pana la sfarsitul anilor 70, statul romanesc avea in dotare mai multe exemplare Jaguar Mk X, model ulterior, produse in 1965.

A simple photo from 1968 Sucieava,  showing an unusual, rounded car, clearly not a Communist one. Surprisingly, it turns out to be a Jaguar Mk IX!  These cars, made between 1959 and 1961, were fairly similar to the Jaguar Mk VIII, but with a sunroof as standard. (So this could also be a MK VIII with a sunroof fitted.) I wonder what it was doing in Sixties Suceava. Possibly an ex-diplomatic car; possibly a tourist's. Photo 3 shows a Mk VIII on the Black Sea Coast, also with an unclear history. From the 1960s to the late 70s, the Romanian state ran several of the later Jaguar Mk X, made in 1965.

14 April 2013

Cu Benz in Transilvania, c. 1920 / Transylvania by Benz, c. 1920

Pentru cel de-al 200-lea post, am pregatit ceva cu totul exceptional, din arhivele unei facultati americane.

Aceste poze surprind o calatorie in Transilvania imediat dupa primul razboi mondial, probabil in perioada 1919-1921. Calatorii si masinile sunt din Ungaria. Amandoua masini sunt marca Benz, de prin 1911, adica relativ invechite pentru acele vremuri, cand automobilele aveau o scurt durata de viata, mai ales in familiile instarite. Automobilismul in acea perioada era o adevarata aventura, si pozele documenteaza o parte din peripetiile pionierilor.

Vizionare placuta!

For my 200th post I thought I'd prepare something really spectacular drawn from the arcives of an American university.

These images show a journey to Transylvania immediately after World War 1, probably in the 1919-1921 period. The cars and the passengers are Hungarian. The make of both cars is Benz, circa 1911; this makes them relatively old for a period when cars generally had short lifespans, especially in wealthy families. Motoring in that era was a true adventure, and these photos bring out the flavour of intrepid exploration.

Happy viewing!13 April 2013

Reflectii din Romania, 2013 / Reflections from Romania, 2013

In primul rand, scuze pentru lipsa de posturi - am fost foarte ocupat in ultimele saptamani.

In al doilea rand am avut ocazia sa petrec cateva zile in nordul Romaniei, prima mea vizita din 2011, in mod special la Piatra Neamt. Bine inteles, am fost foarte interesat de ce era pe strada.

Vizitand Estonia in 2010 am remarcat ca masinile comuniste disparusera total de pe strada. In Tallinn cel putin, nu am vazut decat vreo 6-7 Lade, majoritatea in cartiere sarace, si un singur UAZ. De Moskvich si de Volga nici vorba. In Romania totusi, Daciile vechi, 1300 si 1310, raman o prezenta semnificativa pe sosele. Bine inteles, in numere mai reduse si in general in stare proasta, dar exemplare interesante inca se pot gasi.

In rest, masinile interesante s-au dus! Nici vorba de modelele din anii 60 sau de la inceputul anilor 70. Foarte rar, am vazut vreo lada sau Skoda 105. Un Trabant, la piata, in circulatie; altul, bine intretinut, intr-o curte langa un Audi A6. Oltcit si ARO aproape au disparut; TV am vazut numai la tara.

Chiar si modelele din anii 70 si 80 importate direct dupa Revolutie nu prea mai sunt. Aceste modele exista in numere minuscule chiar in tarile unde au fost importate la greu: in Marea Britanie, spre exemplu, exista sub 50 de Renault 18 in toata tara, din care numai doua cu cutie automata.

In general nu e un motiv sa fim foarte tristi: majoritatea (desi nu toate) masinilor duse erau in stare precara, nu erau modele exceptional de rare sau valoroase, si parcul auto trebuia innoit. Totusi, ar fi pacat sa dispara toate. Cand am inceput sa fotografiez masini vechi din tara, prin 2002 / 2003, nici nu ma gandeam sa surprind vreun Fiat 850, Dacie 1100 sau VW broscuta. Astazi, au disparut complet din peisaj.

Cele mai spectaculoase masini pe care le stiam in Piatra Neamt au si ele disparut in ultimii zece ani. Printre ele, amintim Mercedes W114 cu sapte scaune, mai multe Mercedes Heckflosse, Ford Mustang 1965, Buick Roadmaster 1955, Mercury 1965, VW1600TL, mai multe Opel Olympia, Moskvich 407, Wartburg 312, Renault Gordini... Desigur erau si mai multe.

Termin pe un punct incurajator: cele trei masini din Piatra Neamt din anii 50, cu o raritate si valoare reala, inca exista. Sunt modificate, nu sunt in starea cea mai buna, dar s-au conservat. Una din ele, un GAZ 69 din 1958, chiar circula aproape zilnic!


Renault 18 in stare excelenta


Volvo 343 din primele serii, importat din Germania in anii 90. Masina urata dar foarte, foarte rara, mai ales cu accesorii de epoca. Dacia 1310 exceptional de bine intretinuta


Celebrul prototip Dacia adus de la Pitesti prin 2006. Intr-o stare remarcabila de conservare. Nu am vazut-o circuland niciodata.


Dacia 1310 Sport, prost vopsita in oranj. Dupa masca din fata, initial am crezut ca e un rarisim model din primele serii, dar mi-am dat seama ca e un model cu "usa lunga", deci dupa 1986. Clar, masca din fata a fost schimbata ulterior. Probabil se planifica un proiect retro, gen AB-84-VTM.
Gaz-ul din 1958. Poza e din 2011 dar am vazut masina circuland.
 Dacie, inca pe numere vechi. Masina sta in acelasi loc din anii 90. Nu a fost prea vizibil mancata de rugina.


Dacia 1304 "ochelarista" nu prea mai exista. Sper sa nu mearga pe calea Daciilor 1302, care astazi sunt extincte in stare nemodificata.

In zona Suceava, doua Warszawe. Posibil cea bleu e fosta 1-SV-5358.
O foarte rara Dacie 1310 TLX din anii 80, cu faruri de Oltcit si interior de plastic. Dintr-o serie limitata. Marjoritatea au ajuns la elita anilor 80.


Dacia 1300 circa 1973/74, imperfect revopsita dar in stare foarte buna.
Oltcit Pick-up, masina construita intr-o serie limitata si astazi imposibil de vazut.


Doua Dacii 1300, cu diferite modificari dar mentinute in stare decenta.


Dacia 1300 model 1981 cu parfum de epoca. Parca numai numerele cu steagul European strica peisajul.Greu de gasit o Dacie veche nemodificata cu oglinzi moderne...


...Totusi, inca una! Inca un model foarte frumos pastrat.


Golf 4x4, o ciudatenie!


In final, cele doua masini "istorice" din oras, in poze neluate de mine. Pobeda, cu motorul original, circula foarte rar, iar ZIM-ul, astazi cu numere noi, nu circula deloc dar a fost expus spre vanzare la un pret aberant. Motorul a fost schimbat prin anii 80, cand masina era una din cele mai impresionante din oras.