14 December 2018

Triumph Spitfire in Ploiestiul comunist / Triumph Spitfire in Communist Ploiesti

Care sunt sansele sa fi existat nu una, ci doua, masini Triumph Spitfire, fromoasa decapotabila sportiva britanica, in Ploiestiul anilor 70-80?

Au existat!

Prima masina - 3-PH-2280 - a venit in tara din Maroc, prin intermediile unui sofer de la ambasada romana. A sosit la Ploiesti in 1978, fiind proprietatea unui DJ. A vandut-o destul de repede, masina trecand prin mai multe maini. Actualmente, exista, dar dezasamblata si in stare proasta.

A doua masina, din 1966, a fost renumita in vremea ei, fiind masina lui Valentin Ceausescu cumparata direct din Anglia. Vanduta de el in anii 70, si ea a fost rasvanduta, accidentata (se faceau liniute pe Magheru si in anii 70), reparata (nu strict original), pana, in 1984, ajunge la dl Mezincescu, un mare pasionat auto din Ploiesti. A ramas in familie peste trei decenii, fiind restaurata corect intre timp. In 2018 a fost pusa la vanzare. E una din putinele masini care au facut comunismul in Romania care au supravietuit in stare excelenta.

Cu siguranta, era nevoie de mult curaj si multa maiestrie sa ai grija de asa ceva in anii 70 si 80. Multi au vrut placerea de a avea o decapotabila moderna, dar dupa nu prea mult timp au renuntat, piesele in primul rand fiind imposibile de gasit, si atentia organelor de stat fiind enorma. Surpriza nu ar trebui sa fie mare cand aflam ca ambele masini au sfarsit in acceasi curte, 3-PH-2280 fiind in proprietatea familiei Mezincescu si astazi. Ii doresc mult succes la restaurare si sa speram sa o vedem si pe ea pe sosele.














2 comments: