2 June 2010

Drezina Skoda VOS, 1948 / 1948 Skoda VOS Draisine

Cine a calatorit cu trenul prin Europa de Est fara discutie a vazut cate o drezina, de multe ori construita special dar in cazuri mai rare un automobil sau un microbuz modificat sa mearga pe cale ferata. Mai ales in tarile comuniste, erau comune, si inca mai exista cateva in tara, in marea majoritate ARO-uri, TV-uri sau microbuze mai moderne. Totusi au fost si alte masini modificate. In Romania postcomunista inca se foloseau modele ZIS, Volga, si Moskvich. Si aceasta superba Skoda, de prin 1948.


La un moment dat era expusa in aer liber la Fetesti. Cand veneam inapoi de la mare intotdeauna ma intrebam "ce o fi asta"? Nu stiam nimic despre modelul VOS, credeam ca era vorba de un Buick sau un Packard de prin 1950.

Skoda VOS a fost construit in serie foarte mica (cca. 100) intre 1948 si 1952. Cam jumatate din exemplarele facute erau blindate. Motorul era un V8 de 5195 cmc imprumutat de la fabrica Praga, care dezvolta 120cp; viteza maxima, pentru versiunea blindata, era 115kmh.
Aceste masini erau numai pentru elita comunista, fiind echivalente cu un ZIS sau, mai tarziu, o Ceaika. (Masina din poza, de exemplu, e o masina prezidentiala expusa in muzeul Skoda.) Clar, masina a fost pentru un mare oficial, si ulterior a fost facuta in drezina, probabil in anii 60 cand s-au importat noi flote de masini "de elita". (Se spune ca a masina Anei Pauker insa spusul e usor, documentatia vine mai greu.)

In moment drezina se poate gasi la gara din Sinaia, in stare ... precara. Geamul blindat spart, piese originale pas, de fapt nici nu se gasesc, masina fiind mai rara, folosind o expresie englezeasca, ca dintii pasarilor. Totusi e un model rarisim care reprezinta foarte bine Romania stalinista. Daca aveti un drum prin Sinala nu ratati o vizita!

Mai multe poze la http://www.railfaneurope.net/pix/ro/work/misc/pix.html



Whoever has travelled by train through Eastern Europe will have seen draisines. They are normally specially built but some are converted cars and vans. They were especially common in Eastern Bloc countries and can still occasionally be seen; in Romania's case, some of the cars converted for such use included ZIS, Volga and Moskvich models. And this superb circa 1948 Skoda.

At one stage it was an open-air exhibit in Fetesti, where I used to see it every year travelling to the Black Sea coast and wonder what it was. Not knowing anything about the Skoda VOS, I thought it might be a very early 50s Packard or Buick.

The Skoda VOS was built in very small numbers (around 100) between 1948 and 1952, destined exclusively for the top Communist elite and easily equivalent to a ZIS or to the later Chaika. About half the models built were bullet-proof. Power came from a 5.2 litre Praga lump which developed 120 bhp, propelling the armoured version to a top speed of 115km/h (about 70 mph). The restored car in the photo, for example, was used by the Czechoslovakian president and is now in the Skoda msueum. The Romanian car clearly belonged to a very important official and would have been converted to a draisine later in its life, possibly in the 60s when new fleets of official cars were imported. (Some say it belonged to Ana Pauker, although this is not documented).

Currently, it is an open-air exhibit at the Sinaia railway station, in rather precarious condition, with its bulletproof window ... smashed. Any renovation was done with non-original parts; original ones are presumably rarer than hens' teeth. It is, however, well worth a detour to see, representing a piece of Romanian history. If you have a trip taking you through Sinaia, don't miss it!

More photos http://www.railfaneurope.net/pix/ro/work/misc/pix.html

15 comments:

  1. Cand trec prin Sinaia cu siguranta am sa ma opresc s-o studiez. O poza din fata?

    ReplyDelete
  2. Mersi! Am adaugat si doua poze din fata, si o poza cu un exemplar restaurat pentru comparatie. Saraca masina a fost cam mutilata!

    ReplyDelete
  3. Salut are cineva un model la scara 1/87 sau 1/72 cu aceasta masina?.doresc sa achizitionez una pt a fi facuta la fel ca si modelul real.Multumesc

    ReplyDelete
  4. Am trecut acum vreo 3-4 saptamani prin Sinaia.A decazut si mai rau decat in poze.Ar putea sa o reconditioneze si sa o bage intr-un muzeu.

    ReplyDelete
  5. Mare pacat de ea. Totusi vorbim despre o masina extrem de rara, care cel putin trebuia sa fie tinuta inauntru.

    Recent am facut rost de poze cu masina inainte de restaurare, promit sa le pun pe blog.

    ReplyDelete
  6. Pacat ca a ajuns asa: http://goo.gl/uEmZg ...
    Nu cred ca mai intereseaza pe nimeni "obiectul". Nu mai este ingradita, de jur imprejur e santier, vopseaua a sarit sau s-a matuit foarte mult, piese cromate au inceput sa capete puncte de rugina, faruri si stopuri ELBA ... e trist ce sa mai zicem.
    Inteleg ca e o raritate, care se va pierde intr-un final.

    ReplyDelete
  7. A beautiful car! Thanks for sharing this.

    ReplyDelete
  8. ar arata super daca s-ar aranja putin ...

    ReplyDelete
  9. Chiar este drezina Anei Pauker :) Geamul blindat este spart pentru ca in 1949 la Rosiori a avut loc un atentat
    Ia vezi aici

    Drezina blindată cu care a călătorit fostul lider comunist Ana Pauker în anii ’50 şi-a găsit liniştea în gară la Sinaia, după un periplu care a purtat-o din oraşul Feteşti până la Mogoşoaia. Drezina-limuzină a fost o „regină“ a maşinilor care răspândeau teroarea în acei ani, într-o vreme când faimoasele automobile negre ale Securităţii căutau „duşmanii poporului“. Până în 2007, drezina fusese părăsită într-o intersecţie din oraşul Feteşti. Ulterior, ea a fost adusă la Mogoşoaia, unde a fost introdusă într-un program de revizie generală. În prezent, drezina-limuzină este expusă în Gara Sinaia. Autovehiculul a fost improvizat dintr-un automobil Skoda VOS model 1948 (model conceput exclusiv pentru transportul demnitarilor) şi a fost adaptat la deplasarea pe calea ferată, prin ataşarea unor roţi din plăci de oţel. Automobilul era blindat cu plăci de plumb, cântărea aproape cinci tone, iar la vremea respectivă, s-a considerat că satisfăcea două dintre obsesiile Anei Pauker: luxul şi asigurarea protecţiei. De altfel, s-a dovedit că unele dintre temerile Anei Pauker nu erau întâmplătoare: specialiştii susţin că, în 1949, a avut loc la Roşiorii-de-Vede un atentat împotriva Ministrului de Externe: „Cineva a tras asupra drezinei în care călătorea Pauker, iar unul dintre proiectile a străpuns parbrizul. Se aflase că ea urma să sosească dinspre gara Videle. Atentatorul nu a fost găsit niciodată“, a spus inginerul Radu Bellu, specialist în istoria C.F.R. (George Crişan)

    ReplyDelete
  10. masina avea geamul intreg acum 10 ani (vezi poze pe net de cand era la Fetesti). Nu a fost niciodata drezina Anei Pauker pentru simplul motiv ca a fost transformata in drezina cand respectiva era deja moarta si ingropata. Domnul cu nume de cimitir este cunoscut ca un adevarat baron Munchhausen al domeniului. Masina nu are cum sa fie din '48, s-a produs din 1949 (conform muzeului Skoda)...si multe alte tampenii...

    ReplyDelete
  11. http://s882.photobucket.com/user/florinbv/media/CFR/drezina_fetesti.jpg.html

    poza este luata, evident, in 1949 inainte de atentatul de la Rosiorii de Vede (se vede geamul intreg). Daca domnul Radu Bellu se uita atent, se vede si Ana Pauker pe bancheta din spate .....

    ReplyDelete
  12. Daca geamul era blindat, si mai si era intreg in momentul aducerii la Sinaia, cum s-a spart?! Banuiesc ca n-a venit un Gigel cu o piatra sau o teava...

    ReplyDelete
  13. Pacat ca nu se implica cineva in reconditionarea acestui model superb.

    ReplyDelete
  14. Ar trebui luat legatura cu producatorul ceh Skoda pentru reconditionarea drezinei. Sunt mari sanse ca lucrarea sa fie facuta gratuit din pasiune si nostalgie din partea Skoda. Merita reconditionata si expusa intr-un muzeu interior!

    ReplyDelete
  15. Exista un exemplar Buick la Tg Mures acum se restaureaza!

    ReplyDelete