10 February 2013

Un rar prototip Dacia, 2008 / A rare Dacia prototype, 2008

In vara anului 2008 am avut placerea sa surprind acest prototip Dacia in Mangalia, langa hotelul President. Se pare ca a fost produs, in serie foarte limitata, in 1994/5. Unele surse spun ca ar fi fost un prototip pentru modelul 1309; totusi, 1309 se fabrica inca din 1992/3. Mai este un exemplar similar in Bucuresti, care a fost modificat ulterior cu un portbagaj facut artizanal. Cert este ca aceste exemplare vin dintr-o perioada fascinanta in care Dacia facea fel de fel de prototpiuri si serii limitate, unele din care inca mai circula. Din pacate, lipsa de interes inseamna vasta majoritatea sunt lasate de izbeliste. Chiar anul trecut un Dacia Extase, model unicat dar in stare proasta, a fost dus la REMAT desi era de vanzare pentru o suma infima.

In the summer of 2008 I managed to snap this Dacia prototype in Mangalia, by the Hotel President. It seems that this was a very limited series made in 1994/5. Some sources say that it was a prototype for the 1309; however, that came on the market some years earlier. There is a similar example in Bucharest, with a locally made bootlid. The sure thing is that these examples come from a time when Dacia was making various fascinating prototypes and limited series: some are still on the road. Sadly, lack of interest means that the future for them is hardly bright. Indeed, only last year a Dacia Extase, unique though in poor condition, ended up being scrapped despite being advertised for a very small sum.
Exemplarul din Bucuresti in 2007
Un scan din literatura de epoca, cu unele diferente fata de celelalte exemplare
Model in testare in 1993/4 - posibil chiar exemplarul din Mangalia

27 comments:

  1. Dacia Extase ? cum arata ?

    ReplyDelete
  2. am vazut de curand un articol pe 4tunning am ramas perplex ! vreo 60 de modele de dacia care au existat si habar nu aveam de ele, productii limitate la ordinul zecilor de unitati.

    ReplyDelete
  3. Practic partea de jos a spatelui este de Break, iar partea superioara de Berlina. Interesant, dar nu prea e practic in nici un fel. Adica da, ai un port-bagaj mai mare, dar nu cu mult.

    ReplyDelete
  4. Da e ciudat insa sa vedeti in istoria Dacia cate masini ciudate au fost facute :)

    ReplyDelete
  5. au facut si ei tot felul de combinatii intre modele...am mai vazut cateva poze cu masini care nu au fost comercializate.

    ReplyDelete
  6. in 1995 cand a cumparat tatal meu o Dacia de la Pitesti de la un dealer local, era una de o culoare mustar metalizat, bizara la vremea aceea si culoarea si masina, cu rotile pe pana. Semn ca nu a fost foarte apreciata nici de noua. Stiu ca aplicau diverse oferte la ea, dar nu era nimeni interesat (culoare metalizat gratis, capace plastic...care le scoteau si ti le dadeau a optiuni)

    ReplyDelete
  7. si incet incet poate ajungem si noi sa producem o masina de macar 150 CP

    ReplyDelete
  8. in 2020 probabil ca o sa produca si dacia o masina cu 150 de cai =))

    ReplyDelete
    Replies
    1. ai fi surprins sa stii ca noul duster are 1.3 de 150 cp :)

      Delete
  9. e buna de carat pepeni cu portbagajul ala, oricum mie imi place dacia.

    ReplyDelete
  10. Dacia e o masina buna, vad ca se extinde puternic in ultimii ani, asta e semn ca vinde din ce in ce mai bine si probabil vor mai aparea noi si noi modele, de ce nu un coupe puternic :)

    ReplyDelete
  11. eu mi-as dorii o dacia cu 200 de cai dar nu cred...:D

    ReplyDelete
  12. Oricum s-a anuntat un motor de vreo 150 CP care ar urma sa fie pe o viitoare masina Dacia

    ReplyDelete
  13. Din cate am inteles acel model va fi viitoarea Solenza si totodata va aparea si una mici da oras, towny sau citadine pret de pornire undeva la 5000 E. E foarte binevenita diversificarea asta de modele, ptr ca acapareaza noi segmente de piata.

    ReplyDelete
  14. Solenza cu 150 CP, motorizare diesel, gps si alte cateva noutati ... chiar devine un competior serios Dacia. :)

    ReplyDelete
  15. cea mai buna masina de la dacia a fost solenza clar.

    ReplyDelete
  16. Nu a fost cea mai bune, daca era nu se sista proiectul, insa a venit logan o masina mai bune din aceeasi clasa aproximativ. SA vedem viitorul proiect solenza, poate va fi ceva serios !

    ReplyDelete
  17. Pe noua solenza din cate am inteles ar fi un motor de 130 CP , 1.6 diesel.

    ReplyDelete
  18. nu stiu daca are 130 de cai dar motorul e de 1.9

    ReplyDelete
  19. Se pare ca nu e prototip, dar model special pentru Siria. Skoda a facut un model identic pe baza Favorit, tot pentru sirieni.

    ReplyDelete