10 November 2010

Dacia 1300 LS, 1978, 252km...

Pe forumul Dacia Club un user, Dan, mare pasionat si colectinar de Dacii vechi, a reusit sa gaseasca un model Dacia 1300 LS 1978, cu numai 252 km la bord.

Modelul LS era mai putin exclusivist decat vechiul 1301 dar cu dotari sumplimetnare fata de 1300 si 1300L, instalație radio din fabrică, scaune față supraînălțate, circuit de frână dublu, oglinzi retrovizoare exterioare, oglindă interioară cu poziție zi/noapte, parasolar pasager cu oglindă, torpedou iluminat, brichetă electrică, instalație spălare parbriz electrică.

In 1978, se pare ca un prahovean a achizitionat aceasta masina, a condus-o pana acasa, si a inchis-o intr-un garaj timp de 32 ani. Motivele probabil vor ramane un mister, insa inclin sa cred ca nu era "politic" sa aiba aceasta masina noua si cu dotari de lux. Peste trei decenii mai tarziu, a fost pusa de vanzare pe autovit.ro pentru cateva zile. Nu a fost inmatriculata, inca purtand numerele de rodaj care a sosise acasa in 1978.

Pe forumul Dacia au fost multe spuse despre cat ar valora asa ceva. Din puncul meu de vedere este impresionant faptul ca e modelul LS, rar de tot astazi, si absolut inedit kilometrajul. In Anglia masini similare se duc pentru mii si mii de lire, chiar pentru modele banale precum Ford Cortina. Asta chiar daca au probleme pentru ca au stat atat de mult. Desigur, Anglia are complet alta cultura pentru masini vechi: sunt inregistrate peste 550,000 vehicule istorice din care peste jumatate sunt in stare de functionare. Romania are vreo mie inscrise.

Nu este singura Dacie veche cu kilometri foarte putini... Exista modele 1300 sub 20,000 km; 1100 e la fabrica Dacia are rodaj de fabrica; in Ungaria, se vinde 1310 cu 390km, iar in muzeul Renault existe exemplare din anii 80 nerulate. In plus, nu o e masina cu care se poate circula. Daca circula, isi pierde valoarea si unicatul. E strict bibelou de muzeu. O Dacie din primele serii, restaurata perfect cum le face Dan, e in multe privinte o alegere superioara.

Totusi, mi se pare o descoperire de-a drept spectaculouasa. Oricine poate restaura o rabla de Dacie pre 1972 si, cu destul efort, o face frumoasa din nou. Asa ceva, din pacate, cu toate bubele ei si in ciuda ca nu e "frantuzoaica" (un snobism mai catolic decat Papa si din pacate romanesc in parerea mea), nu va mai exista niciodata. Sper din toata inima sa fie prezervata cum i se cuvine.







On the Dacia Club forum, a user, Dan, big fan and collector of old Dacias, has managed to find a 1978 LS model with just 252km on the clock.

The 1300 LS was less exclusive than the top-of-the-range 1301 but had more extras than the 1300 and 1300L models, including: factory radio, bigger front seats, double bake circuit, two wing mirrors, night-day rear-view mirror, mirror on the passenger sun visor, illuminated glovebox, electric cigarette lighter, and electric windscreen washer.

It seems as if in 1978, a resident of Prahova county bought it new and drove it home, then left it parked in a sealed garage where it would be discovered over three decades later and put up for sale. Difficult to fathom why it was kept so hidden: my hunch is that dodgy money bought it and it needed to be kept a secret... At any rate, it would see the light of day 32 years on, never yet having been registered and still on its cardboard 1978 trade plates.

On the Dacia forum, much has been talked about how much something like this should be worth. My humble opinion is that not only is it a very rare LS, it has incredibly low mileage and is probably unique from this point of view. In the UK, similar timewarp cars go for thousands of pounds - even bog-standard Cortinas. Of course, Romania isn't the UK in terms of classic cars: 550000 historic vehicles are registered with over half being on the road. Romania has about a thousand on its books.

It's not as if such a low-mileage Dacia is unique, either. There are a handful of 1300s with less than 20k on the clock; the factory 1100 has delivery mileage; in Hungary you can buy a 1310 which has done 390km; and the Renault museum has stored a handful of unused Eighties models. You can't drive it otherwise it will lose all its uniqueness: this is strictly a museum piece. And in terms of desirability, a very early 1300 with French parts, perfectly restored, will probably always be nicer.

Still, I think this is a wonderful discovery. Any old fool can restore an early Seventies Dacia and make it gleam again. Something like this, however, despite the obvious faults of having been standing for so long, and despte not being the earliest of models (an OTT piece of more-Catholic-than-the-Pope snobbery, in my opinion), you won't find again. I sincerely hope someone preserves this example as it is.

26 comments:

  1. INCREDIBIL! Turbez daca nu aflu si eu motivul pentru care a fost tinuta atata timp inchisa. Sper sa aflam acest mister.

    ReplyDelete
  2. Uau! Impresionant! Piesa de colectie indiferent de pret. Ce bine i-ar sta intr-un muzeu.

    ReplyDelete
  3. Dacia 1300 nu pare a fi varianta LS, mai de graba pare a fi varianta E1 cu imbunatatiri.
    DAN

    ReplyDelete
  4. @ Dan - ce inseamna E1? Intr-adevar, dotari 1301 precum dezaburire luneta spate, scaune suprainaltate si celebra "pernita muss" nu pare sa aiba. Oglinzile laterale sunt in port-bagaj. Consola centrala e tipic 1300LS. Problema trebuie studiata!
    @ bogdan - fara discutie e piesa de muzeu. Conduci asa ceva si pierde toata valoarea. Problema e ca piese de muzeu se vand foarte foarte greu, mai ales daca nu prea colcai de muzee....

    ReplyDelete
  5. Iata ce scrie in Salon Automobil editia din anul 1973 despre varianta LS: Varianta de lux a actualului sedan, avand o noua tapiterie, mai eleganta,centuri de siguranta,semnalizator luminos pentru frana de mana, faruri de ceata, aparat de radio, pompa de parbriz actionata electric, frigider, semnalizator de avarii.
    Tatal meu a avut o Dacia 1300 care arata identic cu cea din imaginile de mai sus si in actul de vanzare-cumparare, emis de IDMS, pe care inca il detin, scrie: DACIA 1300 E1 + luneta si lampi de mers inapoi.
    DAN

    ReplyDelete
  6. In Salon Automobil vorbeste despre 1300 LS sau 1301 Lux Super? 1300 LS a fost introdus prin 77 daca nu ma insel, inainte varful de gama era 1301 Lux Super care avea mai multe dotari, cele mai vizibile fiind roti diferite. Lampile de mer inapo au fost introduse tarziu in 78. Si Dacia bunicului meu, model 78, arata similara, insa cu tapiteria neagra si fara consola. Intr-adevar, nu prea vad ce e asa de luxos in Dacia asta!

    ReplyDelete
  7. D.1301 Lux Super a aparut la "TIB" in anul 1974. In carte scrie despre D.1300 LS.
    DAN

    ReplyDelete
  8. Intr-o carte despre istoria transportului in Romania publicata in anii 80 scrie ca Dacia 1301 exista inca din 1970. M-am uitat in documentele pe care le am ref 1301 si 1300LS. 1300LS nu avea nici luneta "incalzita" in spate, nici jentile speciale de R12. Nu am vazut sau auzit de unul mai vechi de 1976. 1301 cert inca se fabrica in 1978. Numai primele modele 1301 (pana prin 75) aveau scaune suprainaltate, tot de pe R12. Amandoua variante aveau antena radio montata pe aripa, precum masina din poza. Pacat ca sunt prea putine infromatii despre aceste Dacii....

    ReplyDelete
  9. Si eu detin una cu o poveste destul de trista si frumoasa, la doar 27 000 km, si toate piesele originale!!!!!!!!! Este din anul 1976!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Asteptam prezentarea masinii tale aici.
      https://www.facebook.com/Daciaclassic/?fref=ts
      Asteptam mesaj.

      Delete
  10. Am vazut eu 1301 din 1970, masina cred ca mai exista si acum undeva prin Militari (pentru cei care sunt din Bucuresti) dar in stare de epava, deci exista fara niciun dubiu! Am mai vazut 1300 L din 1973, recunosc ca de LS nu stiu de cand se fabrica, cert este ca emblema de pe portbagaj este cu caractere mari, ca cele folosite pana in 1975, deci este foarte posibil sa fi existat si anterior acelui an..

    ReplyDelete
  11. Cunosc si eu masina, este intr-adevar LS, a avut radio din fabrica, ce se dadea cu schema de montare si suruburile in geanta, mi se pare unicat. E adevarat ca a inceput sa infloreasca cromul de pe barele fata-spate dar in rest nu are probleme, si-a pastrat inclusiv mirosul acela specific!

    ReplyDelete
  12. superba masina.acum o luna am cumparat o Dacia 1310 din 1985.sper deosebire de toate cate le-am vazut aceasta are plafonul drept fara acea parte din spate mai coborata. stie cineva de ce?au fost astfel de modele?daca are cineva vreo idee mail-ul meu e adi_c_ab@yahoo.com

    ReplyDelete
  13. A fost o modificare de epoca pentru a cara mai mult in portbagaj - am vazut 3-4 in viata mea.

    ReplyDelete
  14. SUNT INTERESAT DE O DACIE VECHE SI CU PUTINI KM
    0741152606

    ReplyDelete
  15. Totusi, nu are nici un semn de uzura exterioara. Inteleg ca a stat intr-un garaj, dar oricum, nici o urma de rugina... este remarcabil

    ReplyDelete
  16. de curand am intrat an posesia acestei masini urmeaza putina tualetare dupa care am sa pun ceva poze

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aici prezentam cele mai frumoase autoturisme Dacia din Romania. Asteptam un mesaj de la dumneavoastra.
      https://www.facebook.com/Daciaclassic/?fref=ts

      Delete
  17. Nu uitati si de Dacia 1210 Mamaya. Cred ca a fost prima editie limitata a Daciei, vanduta doar in Olanda. http://www.daciast.nl/2009/12/28/Uyt-den-ouden-doosch--Dacia-en-Aro-visie/

    ReplyDelete
  18. salut. am intrat in posesia unei dacii 1300 din 1978, care are 22075 km. a fost tinuta numai in ultimii 15 ani in garaj. totul este frantuzesc original pe ea. daca stiti pe cineva interesat, 0752677732. stima

    ReplyDelete
  19. Salutare , ce se m-ai aude de ea ?? Unde a ajuns ??

    ReplyDelete
    Replies
    1. La un colectionar, apare din cand in cand, mai ales la concursul de eleganta Sinaia

      Delete
  20. Erau masini extraordinare la vremea lor.

    ReplyDelete