8 October 2010

Est si vest la munte / East and west in the mountains

Carte postala, circa 1973, la o cabana. Masinile reprezinta luxul comunist si luxul capitalist - BMW si Warszawa. Oficial, au fost importate putin peste o suta de Warszawe in Romania, cel putin pana in 1969; dar foarte multe au fost la stat, mai ales ca taximetre. Vreo 10 au supravietuit in diverse stari. BMW-ul ar fi fost importat neoficial, posibil de o familie cu rude in Germania. Numarul cu patru cifre implica totusi ca probabil nu ar fi apartinut unui nomenclaturist.

Postcard from around 1973 showing contrasting Communist and capitalist luxury cars, at a mountain cabin. Officially, a hundred-odd Warszaas were imported for private use until 1969; many more, however, were used as taxis and other State-owned vehicles. Around ten have survived in different conditions. The BMW would have been imported unofficially, perhaps by a family with German connections. The four-digit license plate implies that it wouldn't necessarily have been owned by a member of the nomenklatura, however.

3 comments:

  1. Doar o suta??
    Parca apar prea des Warszawele pe carti postale si in filmele romanesti ca sa fi fost doar 100. S-au importat mult mai multe neoficial?

    ReplyDelete
  2. Mai precis 127 intre 1963 si 1969. Altele au fost importate dupa, modelul fiind fabricat pana in anii 70, si altele au fost cumparate de stat, de obicei ca taximetre, si nu se incadreaza in cifra de 127. In aceeasi perioada, au fost sub o mie de Volgi particulare...

    ReplyDelete